onsdag 23. oktober 2013

Sunne(re) havrekjeks

Her om dagen da lillebror sov formiddagsluren sin, storebror fartet rundt og jeg hadde litt energi til overs fant jeg ut at det var på tide å bake litt! Det er noe jeg har gjort svært lite av siden jeg ble mamma, bl.a. fordi det er utrolig upraktisk å trøste et barn som som har falt og slått seg med begge hendene full av bolledeig. Eller å megle. Eller skifte bleier. Jeg er jo glad i å bake og lage mat, men jeg må ærlig innrømme at jeg aller helst gjør det alene.

Men det er jo sant som folk sier at det er viktig for barna å bli inkludert på kjøkkenet, og dessuten så vil jeg gjerne at de etter hvert skal bli selvstendige individer som skal vite forskjell på havregryn og hvetemel - derfor ble det baking. Eller forresten, mest fordi det regnet ute egentlig.

Max var ivrig i begynnelsen, rørte rundt i kaserollen så smør og sukker sprutet. Etter hvert ble han lei og gikk og lekte med biler istedet, helt til jeg spurte om han ville prøvesmake kakerøra.

Så kommer vi til oppskriften, det var jo tross alt den jeg egentlig skulle dele. Den er hentet fra en morsom bok vi har lånt på biblioteket som heter "ti fingre i deigen" (hvis jeg husker rett nå). Jeg blir lettere oppgitt over at en bok med så mange sukker- og fett-fyllte oppskrifter er rettet mot barn. Så kommer jeg på at det muligens finnes folk som ikke spiser opp alle kjeksene samme dag, sånn som jeg gjør. Ungene får ikke så mye da. Her har jeg gjort litt om på det aller meste. De ble VELDIG gode! De er ganske mektige, og fulle av kalorier, men det er hvertfall mange av de kaloriene som er veldig sunne!

-100 g kokosolje
-50 g smør
-100 g daddelmos
-50 g sukrin
-50 g palmesukker
-1 egg
-150 g havregryn
-50 g kokosmel
-75 g hvetemel
-1 ts vaniljesukker
-1/2 ts bakepulver
-en neve rosiner
-100 g hakket sjokolade (jeg brukte hvit, men jo mørkere, jo bedre.

Kokosolje og smør smeltes på lav varme. Tilsett daddelmos, sukrin og palmesukker og rør det til en røre. Pisk egget litt og ha det i. Så blander du inn resten. Form det til kuler med skjeer eller hender, og trykk de flate. Det gjorde nemmligvis ikke jeg, og fikk havreboller av det første brettet.


Stekes på 180 grader i 10-15 min. La de avkjøle litt før du flytter på de, og etter hvert er det bare å digge inn :) Neste gang jeg lager disse kommer jeg nok til å bruke litt midre søtning, for selv om det var gode synes jeg ikke de hadde trenge å være såå søte.


-Pleier dere å bake og lage mat med barna?
-Hvordan i all verden gjør dere evt det??

-Maria

3 kommentarer:

  1. Hehe, morsom forhistorie til selve oppskriften! Jeg tror det er superbra at barna får være med litt på bakingen - så lenge de er interessert i det selv selvfølgelig :) Nå har jeg ikke barn selv, men i barnehagen prøver vi å ta med et par-tre barn inn på kjøkkenet innimellom. Ting tar lengre tid og det blir mer gris, men barna elsker det :)

    Kjeksene så uansett veldig, veldig gode ut! Du er flink :)

    SvarSlett
  2. De så gode ut! Jeg pleier som regel å bake med barna, de kommer alltid løpende til når de hører at jeg romesterer på kjøkkenet. De sitter/står på hver sin stol inntil kjøkkenbenken og er egentlig aller mest glad i å smake på deigen eller slikke bollen. Og så blir det ett skikkelig gris og litt kaos når ungene er med, så da gjelder det å lage noe som går fort, og som man har forberedt på forhånd. Nye, innviklede oppskrifter kan man vel egentlig bare glemme.

    SvarSlett
  3. Thanks Cathrine. To- tre barn med på kjøkkenet, huttetu! Det hørtes litt grisete ut ;p

    Caroline; det hørtes jo ganke lurt ut, å lage noe man er litt dreven med ja ;) Og gi de en bolle å slikke i kan jeg nok tenke ville bidratt til litt mer husfred hos meg :)

    SvarSlett